La generació de Valor Compartit i la integració de la sostenibilitat en el model de negoci han estat protagonistes de l’última jornada organitzada pel Clúster MAV en col·laboració amb ACCIÓ i Roots for Sustainability (R4S).
El concepte, encunyat per Michael Porter i Mark Kramer, professors de la Universitat de Harvard el 2011, busca conciliar la generació de beneficis econòmics de les empreses amb la creació de valor per la societat a partir de reconcebre productes i mercats, redefinir la productivitat de la cadena de valor i desenvolupar clústers locals per a potenciar una activitat industrial en un determinat territori per a cadenes de valor més eficients amb un menor impacte ambiental.
Joan Martí, Director de la Unitat de Clústers d’ACCIÓ, ha emfatitzat durant la jornada que “el concepte de valor compartit encara és molt desconegut per a moltes empreses, però estem convençuts que és part de la solució al nou capitalisme necessari, per això des de Catalunya hem decidit entomar-ho i posar-lo al centre del treball estratègic dels clústers”. “Creiem que és la millor manera d’ajudar a les empreses catalanes a posar la sostenibilitat corporativa - econòmica, social i mediambiental- al cor de la seva estratègia i així millorar la seva competitivitat des d’un punt de vista socioeconòmic”, ha afegit Martí.
Per altra banda, Dolors Pla, Clúster Manager del Clúster MAV, afirma que “en el sector dels materials hi ha moltes oportunitats per generar valor per a la societat i incrementar el seu benestar”. La interacció entre el valor compartit i els materials es veu reflectit en moltes aplicacions, com ara les enfocades a la síntesi de productes més sostenibles, el reciclatge químic, aplicacions amb polímers biodegradables, o solucions d’economia circular per a la recuperació de materials o components, entre d’altres.
La integració dels valors socials i mediambientals, tant en l’estratègia de negoci com en les operacions d’una empresa, “va més enllà de la creació de valor per a l’accionista” ha explicat Raimon Puigjaner, fundador de Roots for Sustainability i co-fundador i president del moviment B Corp a nivell espanyol. “Cal fixar-nos en els diferents grups d’interès i les expectatives que aquests tenen envers la generació de valor social i mediambiental per part de la nostra empresa per tal d’integrar-hi plenament la sostenibilitat, i millorar així la seva posició competitiva”, complementa Puigjaner.
Tot i que, segons Puigjaner, a nivell espanyol moltes empreses estan començant a integrar compromisos de sostenibilitat a la seva estratègia, per exemple, mitjançant el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, “encara queda camí per transformar la missió empresarial únicament lucrativa que tenen actualment moltes empreses i construir nous models de negoci que donin resposta a reptes socials i mediambientals, és a dir, models de negoci d’impacte amb propòsit”.
La sostenibilitat com a manera de fer
Condals Group, amb Foneria Condals, emplaçada a Manresa, empresa membre del Clúster MAV, ha tancat la jornada amb la presentació de la seva activitat i del procés de transformació que ha experimentat el seu model de negoci durant els darrers anys. El camí cap a la generació de valor compartit per reduir l’impacte ambiental i augmentar el benestar social dels seus treballadors va començar el 1992 amb un viatge de l’equip directiu al Japó per veure com millorar els processos de qualitat.
A partir d’aquí, l’empresa ha anant complint una sèrie de fites, que passen per a la certificació mediambiental de l’empresa amb la ISO 14001 al 1998, esdevenint la primera foneria de l’estat espanyol en obtenir-la, la certificació EMAS d’eco gestió voluntària al 2000, l’OHSAS 18001 més enfocada a la part social (incloent la prevenció de riscos, un pla d’igualtat, etc.) al 2003, la IATF 16949 al 2017 o la ISO45001 al 2019.
“Sempre hem estat molt preocupats per com l’activitat de l’empresa afectava el nostre entorn, el soroll que fem i la repercussió social que aquesta pot tenir”, ha valorat David de la Cruz, responsable de qualitat i medi ambient de Condals Group. “Per això, vam establir una missió enfocada als diferents grups d’interès i vam elaborar un pla d’igualtat i de sostenibilitat per posar blanc sobre negre l’impacte del que ja portàvem anys fent i cap on volíem anar, publicant l’any passat la memòria de sostenibilitat amb l’estàndard GRI ”, afegeix de la Cruz.
Paral·lelament, l’empresa al llarg de la seva trajectòria s’ha reforçat amb tecnologies de la indústria 4.0. Des del 2005, inicia l’automatització del procés logístic i la robotització del seu procés productiu. El 2010 instal·la vehicles guiats automàtics (VGA) pel transport intern de colades i el 2012 implementa la visió computeritzada per la validació i qualitat de peces. A més, Condals Group ha dut a terme diversos projectes de recerca i innovació en clau d’eficiència energètica i economia circular, com per exemple el reciclatge en origen de sulfats d’amina i la valorització de fracció fina i sorres de fundació com matèria primera pel sector ceràmic o per reforçar compostos de matriu metàl·lica pel sector metal·lúrgic.
Finalment, l’empresa també ha liderat projectes de l’àmbit social per a generar un impacte positiu a l’entorn, com per exemple el manteniment d’oliveres i producció d’oli de qualitat del Camí de Ronda (wikiloc “itinerari la solana dels comptals”) situat als encontorns de la planta del Bages o la creació d’una petita colònia d’arnes en aquest mateix entorn per a la producció de mel.
Veure vídeo de la sessió i documents relacionats a l'espai soci
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com